Kuvassa vasemmalta oikealle: Toni Nyman, Janina Karppinen ja Arttu Kilpeläinen
Yhteisissä talkoissa päihteettömyyden puolesta
Iisveden Metsä Oy pokkasi viime kesänä nimiinsä Mansikkakarnevaalien vankkumattomiin perinteisiin kuuluneen karnevaalikulkueen parhaan karnevaaliosaston tittelin. Voitosta lohkesi myös taloudellinen muistaminen.
Osaston parissa uutterasti henkilöstöjohtaja Kaisa Uutun orkestroimana ahertanut talkooporukka halusi yksimielisesti suunnata rahapalkinnon nuoria koskevaan ennaltaehkäisevään päihdetyöhön.
Paikallisten lasten ja nuorten hyvinvointi on meidän sponsorointistrategiamme keskiössä. Ennaltaehkäisevää päihdetyötä joudutaan usein tekemään hyvinkin pienillä resursseilla, joten uskon tällaisen pienenkin lisäavun sen työn hyväksi olevan ihan merkitsevää, toimitusjohtaja Tommy Lindström kommentoi.
Uuttu oli yhteydessä kaupungin nuorisopalveluiden vapaa-aikakoordinaattorina työskentelevään Niina Miilunpohjaan. Varojen käyttötarkoituksen kartoituksessa molemmat osapuolet kokivat tärkeäksi nuorten kohderyhmän mahdollisimman kattavan tavoittavuuden.
Tiesimme, että jossain vaiheessa meillä on tarkoitus järjestää tällainen ennaltaehkäisevään päihdekasvatukseen liittyvä tapahtuma. Nyt on ollut vielä aika paljon pinnalla erilaiset nuoria koskettavat päihde- ja mielenterveysaiheet. Olemme otettuja ja tosi iloisia, että saimme kohdistamiseen melko vapaat kädet ja tavoitettua sen avulla paikalliset nuoret näinkin laajasti, Miilunpohja kuvailee yhteistyöstä omia tuntojaan.
Lastensuojelun parissa työskentelevä äänekoskelainen puhuja Janina Karppinen pitääkin puhumista arvokkaana ennaltaehkäisykeinona.
Nuoret kysyvät meiltä usein miksi päihteitä käytetään, mistä ongelmiin saa apua ja mitä he voivat tehdä, jos lähipiirissä joku käyttää, Karppinen listaa.
Hänen mukaansa Suomessa on tarjolla valitettavan vähän paikkoja, joissa päihteiden piiriin ajautuneita nuoria hoidettaisiin. Päihderiippuvuuksia kun ei diagnosoida alle 18-vuotiaille.
Useampia vuosia kouluissa kokemusasiantuntijana kiertänyt ja nykyisin sijoitettujen nuorten kanssa työskentelevä Toni Nyman kertoo saavansa nuorilta tilaisuuksien jälkeen avunpyyntöjä Instagram-viestein.
Sosiaalisen median matalalle yhteydenottokynnykselle ja kultareunalle hän näkee myös ikävämmän trendikkään varjopuolen:
TikTokissa oli kerran tapaus, kun päihteidenkäyttöä kuvattiin live-lähetyksessä ja lähetykseen oli upotettu pivo-linkki. Sen kautta lähetystä seuraavat henkilöt pystyivät rahoittamaan lähetystä tekevien nuorten päihteiden hankintaa, Nyman kertoo varoittavan esimerkin.
Hän siirtyy keskustelun aikana pohtimaan ihan ääneen sitäkin, kannattaisiko Suomessakin siirtyä Australian käytäntöön ja kieltää sosiaaliset mediat alle 16-vuotiailta kokonaan.
Ongelmatilanteissa Janina Karppisen antama paras neuvo läheisistään tai itsestään huolestuneille nuorille olisi kääntyä lähimmän aikuisen puoleen. Niina Miilunpohjalta Karppisen idea saa vahvaa komppausta.
Olipa aikuinen ympäristössä kuka tahansa, niin se on se turvallinen aikuinen, jonka kanssa näitä asioita voi pyöritellä. Meidän aikuisten tehtävä on luoda yhdessä kaikille nuorille turvallinen kasvuympäristö, Miilunpohja päättää.
Päivän tärkeimmästä evästyksestä tulevaisuutta kohtaan ei jäänyt kenellekään epäselvyyttä: Yksikin kerta on liikaa. Älä edes kokeile.
Kiitämme yhteistyökumppaneitamme tärkeän ennaltaehkäisevän työn tekemisestä ja hienosti onnistuneesta tapahtumasta.
Seuraavaa Piimäpostia odotellessa, voit lukaista millä tavalla toisen yhteistyökumppanimme MLL Suonenjoen paikallisyhdistyksen arki sujuu ja mikä saa puheenjohtaja Heidi Lapille ilon kyyneleitäkin silmiin. Lue juttu tästä.