Palaute ja maasto-opetus ovat korvaamattomat kehityksen raaka-aineet
Viime vuonna Manninen sai työstään erittäin arvostetun, Metsäalan Opiskelijat Ry:n myöntämän Vuoden Metsäopettaja-tunnustuksen.
Kyllähän se valinta mieltä lämmitti aidosti. Ei kai siihen auta muuta kuin suhtautua nöyrin mielin. Vähintään sama taso pidetään jatkossakin, Manninen lupaa.
Opettaja pystyy vaikuttamaan omalla panoksellaan paljonkin siihen, miten hyvin asioita omaksutaan. Manninen kuuntelee tarkasti opiskelijoilta tulevaa palautetta.
Kommenttien perusteella, opiskelijat arvostavat työelämälähtöisyyttä ja vaativuutta. Tehdään töitä rennolla meiningillä, mutta tavoitteellisesti ja tosissaan. Aikaa käytetään tehokkaasti, Manninen havainnollistaa nykypäivän opiskelijan toiveita.
Manninen sanoo, että lähi- ja maasto-opetus ovat kokemuksen ja harjaantumisen kannalta täysin välttämättömiä nyt ja jatkossakin. Vaikka työtehtävä olisi konttorityötäkin.
Maasto-opetus on metsäinsinööriopintojen kannalta täysin korvaamatonta. Vain siten saa todellisen käsityksen ja kokonaiskuvan Manninen korostaa.
Myös kuunteleminen ja ajan tehokas hyötykäyttö korostuu.
Maastossa saa helposti aikaa kulumaan kaikenlaiseen oheistoimintaan, kuten makkaranpaistoon. Opettajana pitää seurata ryhmää. Huolehtia, että tehtävät ovat sopivan haastavia ja todellisia. Motivaatio säilyy ja opiskelija kokee kehittyvänsä. Tehdään sellaisia asioita, mitä oikeissakin töissä tehdään, Manninen listaa.
Manninen lopuksi alleviivaa, miten tärkeää on kysyä ihmisiltä palautetta. Palautteen saaminen on paras tapa analysoida, miten opetus onnistui.
Palanen sydäntä Iisvedellä
Nykyinen XAMKin lehtori on saanut olla mukana myös Iisveden Metsä Oy:n arjessa työskennellessään vuosina 2016-2017 sahan puunhankinnassa. Tästä on jäänyt lämpimät muistot.
Suurella mielenkiinnolla seuraan sahan kehitystä. Sahalla vietetty jakso työelämästä on antanut valtavasti omalle uralle. Sanoisin, että pala sydäntäni on jäänyt ikuisesti Jauholahden pohjukkaan, Manninen kiteyttää.
Sahan ammattilaisista Eero Riipisellä ja Jussi Rossilla on ainakin kuution verran pilkettä silmäkulmassa.
He ovat velikultia, joiden tekemisen taso ja tavoitteet ovat korkealla. Konttorilla vietetyt kahvitunnit olivat ehdottomasti päivän hauskimpia hetkiä. Siinä kahvituntien lomassa syntyi puolivahingossa samalla hyviä ideoita, Manninen muistelee hymyillen.
Sahan verkkosivuilla vapaasti käytössä oleva virtuaalinen tehdaskierros on Mannisen digitaalinen kädenjälki sahan arjen kuvaukseen. Mitä kaikkia mahdollisuuksia digitaalinen aika on tuonut metsäopetukseen?
Joillekin opiskelijoille on parempi, että asioihin saa keskittyä omassa rauhassaan ja itselle sopivimmalla hetkellä. Toiset oppivat paremmin visuaalisuuden kautta. Pelillistämisellä ja lisätyllä todellisuudella voi kasvattaa opiskelumotivaatiota. Digitaalisuus antaa myös joustoa työelämän ja opiskelun yhdistämiseen, Manninen listaa hyviä puolia.