Tiluskierroksen käyskentelystä kabinetiksi – ”Kyllä tässä pitäisi olla lattia”
Vanhamäki-Säätiön hallituksen jäsen ja pehtooriksi itsensä esittelevä Tatu Laine käyskenteli eräänä kauniina kesäpäivänä säätiön tiluksilla. Helle oli herkistänyt varjoisalle viilennystarpeelle ja niinpä hän päätti oikaista pihan läpi kahden suuren kuusen lomasta.
Pysähdyin kuusten alla ja katselin ympärilleni. Se näky oli hyvin vaikuttava. Totesin, että tässähän on tilava paikka. Soitin meidän työtilavuokralaisellemme Jonni Markkaselle ja pyysin häntä tulemaan pihalle kuusten alle. Vähän hän kyllä ihmetteli, mitä minä oikein meinaan. Lopulta hänkin oli hyvin hämmästynyt näkemästään, Laine muistelee.
Idea jäi muhimaan hattuun. Markkanen ja Laine päättivät kuitenkin mennä uudestaan kuusten alle ja tällä kertaa päiväkahville.
Päiväkahvit vilpoisassa varjossa olivat muuten oikein mukavat, mutta penkit eivät oikein tahtoneet asettua epätasaiselle maalle. Sanoin Jonnille, että kyllä tässä pitäisi olla lattia. Mutta miten sellainen järjestettäisiin, kun säätiön varat ovat niukat? Laine pohdiskeli.
Markkanen sitten hoksasi, että Iisveden Metsällähän tuotetaan kuusta. Kysytään sieltä apua! Samalla hänen suustaan putkahti ulos nimi ”Kuusikabinetti”.
Soitin oitis toimitusjohtaja Tommy Lindströmille. Lindströmin mielestä idea vaikutti niin erikoiselta, että sitä piti käydä ihan itse vilkaisemassa. Kuusen alla katselmusta tehdessämme sovimme, että Iisveden Metsä Oy toimittaa meille lattiatarvikkeet ja me rakennamme lattian talkoovoimin, Laine sanoo.
Lattian valmisti lopulta Laineen taidokkaaksi kirvesmieheksi tietämänsä äidin mies, josta hän käyttää kehuvaa nimitystä ”sitkeä sissi”. Ja näin Kuusikabinetista tuli totta.
Yhteinen ilo ja uudistuminen on tahdon asia
Tatu Laine hyppäsi mukaan Vanhamäki-Säätiön lastensuojelutyöhön, kun toiminnanjohtaja Sari Granander pyysi häntä neuvotteluun noin 4 vuotta sitten.
Säätiön tilanne oli silloin aika hankala taloudellisesti. Silloin ehdotin Sarille, että ryhdytään laittamaan asioita kuntoon. Lastensuojeluhan tämä säätiön ykkösjuttu on. Silloin esimerkiksi luomutoiminnasta luovuttiin, koska toiminta oli pakko saada pysymään pinnalla lastenkodin olemassaolon turvaamiseksi. Kaikkea tekemistäni ohjaa halu, että tämä paikka on olemassa seuraavan 100 vuoden päästäkin, Laine tiivistää inspiraatiotaan uusien ideoiden tuotantoon.
Strategisten valintojen onnistumisen ja kehitystyön esimerkkikappaleena toimii nyt tontilla upouusi 2 miljoonan euron investointia vaatinut lastenkoti.
Kyllä minä haluan, että Suonenjoki on paikka, missä tapahtuu. Meillä on nyt ollut jo täällä Vanhamäellä esimerkiksi olympiavoittajan haastattelu, Suomen parhaan digitaalisen taiteilijan eli Antti Karppisen tauluja ja paikallisen keramiikkataitelija Tanja Nisun töitä esillä, Laine luettelee.
Iisveden Metsä Oy:n suuntaan Laine antaa kiitosta etenkin kyvystä ajatella toisin:
Piimän väki uskaltaa tehdä juttuja eri tavalla. Heillä on selvästi tahtoa olla myös konkreettisesti osa tätä yhteisöä, eikä pelkkä kasvoton toimija. Siellä ei olla jäykistelijöitä, Laine alleviivaa.
Piimän tontti on myös hänelle itselleen henkilökohtaisesti tunteita nostattava paikka, sillä Laine on pikkunaskalina leikkinyt ja kontannut siellä isovanhempiensa omistaman ja nyt jo edesmenneen Iis Oy:n sahan soidessa. Sen jäämistönä on edelleen toimintakuntoinen raamisaha, jolla on joskus sahattu kuusitukkia asiakasnäytöksenä.
Kai tässä on oltava vähän sahanpuruakin päässä, kun on lähtenyt näitä juttuja tekemään, Laine myhäilee lopuksi.
Kuusikabinetin ensimmäinen sesonki on nyt korkattu. Tuokoon paikka jatkossa kosolti iloa ja hyvää mieltä kaikille laatukuusen, kahvittelun ja retkeilyn ystäville.
Seuraavaa Piimäpostia odotellessa, voit lukaista mitä kaikkea paikallinen saha merkitsee seutukunnan asukkaille. Sahateollisuus Ry:n toimitusjohtaja Tino Aalto kertoo tästä.