Tero Lempisen 3D-printteri laulaa ulos mm. tällaisia paikkatarralaatikoita
Kopeilla liikkuu huhuja, joiden mukaan Terolla olisi mielenkiintoinen tulostusharrastus. Mistä on kyse?
Minulla on kaksi 3D-tulostina. Valmistan niillä erilaisia prototyyppilaitteita. Työn alla on CNC-jyrsinkone. Ensin tulostan koneen osat muovista. Sitten, kun ne hajoavat, voin teettää muovisen mallikappaleen avulla tilalle uudet metalliset osat, Lempinen kertoo.
Aktiivisena ampumaharrastajana, kouluttajana ja Onkilammen ampumaradan vastaavana Lempinen on hyödyntänyt 3D-tulostusta mm. paikkatarrojen säilytyslaatikoiden valmistuksessa ja latausapulaitteissa.
Erään huippuravintolan uutisoimalle tulostelihaillalliselle Lempinen ei sentään lämpene, mutta näkee toisaalla yhteiskunnallisesti hyvin merkityksellisiä mahdollisuuksia hyödyntää 3D-tulostusta.
Jos esimerkiksi korva repeää, tulostimella voidaan tehdä uusi korvanlehti. Samoin, liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneita voidaan auttaa elämään suhteellisen normaalisti, jos alkuperäinen raaja joudutaan amputoimaan, Lempinen kertoo kaksi havaintoa.
Moottoroidun käsiproteesin valmistaminen maksaa useita kymmeniätuhansia euroja. Kasvuiässä olevan lapsen käsi kasvaa koko ajan, jolloin kallista proteesiakin jouduttaisiin uudistamaan usein. Sellaiseen ei kaikilla ole varaa.
3D-tulostajat kehittivät yhteistyössä moottoroidun käsiproteesin, johon rakennettiin muovinen istukka. Sen avulla pystyttiin uudistamaan ketterästi varsinaista käsiosaa. Lapsi pystyi käymään kouluaan aika normaalisti. Käteen pystyttiin lisäksi tekemään tyylikkäät Spiderman-kuviot, Lempinen viittaa proteesin ulkonäköön liittyvään psykologiseen merkitykseen.
Puhelin pirisee – aina on tilaisuuksia olla avuksi
Sähköasentajan avulle on paljon ja monipuolisesti käyttöä. Se näkyy myös Teron arjessa, kun lähipiiristä puhelin pirahtelee tasaisesti.
Joskus rautakaupassa käydessä tekee mieli mennä antamaan omat vinkkinsä, kun joku tuumii hyllyjen välissä oikeanlaista katkaisijaa itselleen.
Auttaminen on mukavaa, mutta vaatii se toki myös tilannetajua, Lempinen tuumii.
Nykyistä toimenkuvaansa Lempinen pitää laajana. Vuodesta 1924 käynnissä pyörineessä sahalaitoksessa halutaan taata, että hommat toimivat tulevanakin vuosisatana. Siksi ennakoivaa huoltoa ja uudistamista tehdään koko ajan.
Vaikka tahti on ripeä, työilmapiiri on rento.
Tämä saha on sellainen savolaisen letkeä paikka tehdä työtä. Täällä ei ole tiukkapipoista touhua. Sitäkin lajia on tullut keikkatyössä nähtyä, Lempinen summaa lopuksi.
Seuraavaa PIIMÄPOSTIA odotellessa, voit lukea mitä vuoden 2021 metsäopettaja Heikki Manninen totesi rennosta ilmapiiristä.
Seuraa meitä Facebookissa Instagramissaja Instagramissa.