Kari Snellman tuntee Suonenjoen kadut ja isot koneet kuin omat taskunsa. Hänen työelämän tarinassaan sanonta ”oma maa mansikka, muu maa mustikka” istuu kuin hänen pyöräkuormaajansa syöttämä kuusitukki sahalinjaan. Mitä ajatuksia rauhanturvaaja-aika Lähi-Idässä herätti? Mitä hän ajattelee nykyisestä työstään?
Sopivan toimiva oman maan mansikka
Maanantai-aamuna lautasiilojen välissä näkyy pipopäinen, keltaiseen työtakkiin sonnustautunut sahatyön sankari, joka huikkaa hyväntuulisena kädellään tervehdyksen työnjohtokopin edustalta.
Järkälemäisen kokoinen Volvon pyöräkuormaaja on hurauttamassa kopin ohitse. Kari Snellman huikkaa työkaverilleen ehdotuksen pikkupaussista. Saamme lainata konetta komeaa potrettikuvaa varten. Kunhan muistamme palauttaa.
Iisveden Metsä Oy:n lajittelupihalla sahan ruokkimisesta tukkikoneella huolta pitävä Kari on paljasjalkainen suonenjokelainen.
Täällä Suonenjoella oli joskus runsas ammattikoulutarjonta. Muistan, kun Lintharjun koulun nykyisellä ruokasalin paikalla oli rakennuslinja, talonrakentajan koulutuksen vuosina 1990-1992 kahlannut Snellman muistelee.
Snellmanin työura alkoi aikoinaan samalta 545-tien suoralta, entisen Suonenjoen Sementtituote Oy:n eli nykyisen Rudus Oy:n muonavahvuudesta.
Aloin kiinnostumaan silloin metallialasta, mutta koulutuksia ei ollut alkamassa, Snellman kertailee muistoja mielensä arkistoista.
Armeijan väreihin suuntautuneen kutsun jälkeen Snellman ajoi trukkia Valion hillotehtaan pakkasvarastolla ja heitti pienen työlenkin myös Etelä-Suomessa.
Sipoossa huomasin, mikä kaikki on Suonenjoella hienosti. Täällä ei ole ruuhkassa ajamista. Täällä on tuttuja ihmisiä. Siellä ei tuntenut oikein ketään. Minusta Suonenjoki on sopivan toimiva pieni kaupunki. Halusin palata takaisin ja 90-luvun loppupuolella siirryin Maitomaalle varastoesimiehen tehtäviin, Snellman kertoo.
Good morning Libanon! Koetus, pysäytys ja ikuinen ystävyys
Vuonna 1999 Snellman sai Niinisalon Varuskunnasta puhelun. Tarjolla oli komennus Lähi-itään ja Libanoniin rauhanturvatehtäviin. Harkinta-aika oli harras, mutta lyhyt.
Puhelimen päästä kysyttiin halukkuutta lähteä matkaan. Puhelun ja repun pakkaamisen välillä oli aikaa vain 2 päivää. Se oli sellainen todellinen parisuhteen koeaika, Snellman muistelee noin vuoden kestänyttä reissuaan.
Libanonin reissu oli murrekylpy, kun kymmenellä Snellmanin kaverilla oli samassa saapumiserässä oma paikallisslanginsa. Samalla kaikki nähty ja koettu oli silmien avaus.
Kun oli elänyt niin surutonta ja huoletonta elämää, niin toisenlaisen arjen näkeminen oli pysäyttävää. Silloin näki omin silmin ja ymmärsi, miten hyvin meillä Suomessa asiat ovat, Snellman kertoo vakavaan äänensävyyn.
Lähi-idän kokemus antoi eväiksi repullisen yhteystietoja ja kasvoja, joiden kanssa yhteydenpito on jatkunut vuosien varrella nykyhetkeen saakka.
Soittaminen on kuin ei olisi oltu erossa ollenkaan. Juttu jatkuu siitä, mihin se viimeksi pysähtyi, Snellman tokaisee.