Lälläri ja exät ovat vakioseuraa, mutta pärreet eivät pala – Piimäposti työnjohtaja Sami Matilaisen mukana aamuvuorossa
Kuutisen vuotta sitten Sami Matilainen kohotti kätensä ilmaan, kun halukkaita työnjohtohommien hoitoon tiedusteltiin. Lähes kaikki sahan työpisteet silloin jo läpi harjoitellut nykyinen Iisveden Metsä Oy:n työnjohtaja on siitä lähtien pitänyt huolta työvuorojen päivittäisistä rutiineista ja Piimän priimasta laadusta. Hyppäsimme mukaan Matilaisen normaaliin aamuvuoroon ja näimme millainen on päivä työnjohtajana. Miksi yhden sahauserän tuottaminen saattaa vaatia jopa kuutta ”exää”?
Metsän uudistaminen tutuksi metsäasiantuntijamme Santtu Korhosen johdolla – Näin tunnistat ensiluokkaisen kuusentaimen
Lapinlahtelainen metsäasiantuntijamme Santtu Korhonen oli istuttamassa jo 90-luvulla ensimmäistä metsäänsä. Sen jälkeen Korhosen kasvatusrepertuaariin on kuulunut yli 100 erilaista puulajia. Tänään pääsemme kurkistamaan hänen johdollaan metsän uudistamistöiden kasvun ytimeen. Mistä tunnistaa ensiluokkaisen taimen ja miksi kuuselle on oikein passelia iskeä juurensa maahan syksyllä?
Tehokasta ja lupsakkaa joukkuepeliä kuormien ja kiekon parissa – Haastattelussa lähetyksen luottotrukkikuski Joni Turkka
Suonenjokelaislähtöinen lastauspihan luottotrukkikuski Joni Turkka ei varmaan 90-luvulla vielä arvannut Tetris-peli kädessään treenaavansa tulevan työuransa palasten sovittelua. Turkalla, hänen työparillaan Ari Suihkosella ja kuormia suunnittelevalla Anna Paanasella on jokainen päivä yhteinen tehokas, mutta lupsakka missio: Sovitut kuormat kyytiin ja maailmalle. Millaisia sovituksia ja sattumuksia lastauspihan työpäivät pitävät sisällään?
Satavuotiaat yhdessä ilon ja yhdessäolon puolesta – Haastattelussa MLL Suonenjoen Paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Heidi Lappi
Lieneekö sattumaa vai isompaa nerokasta suunnitelmaa, kun 100 vuotta sitten kaukonäköiset metsätilalliset ja paikallinen väki perustivat lähiseudulle lähes samaan aikaan sekä elinkeinon, että lapsille ja nuorille järjestötoiminnan? Niin tai näin, rinnakkaiselosta yhtymäkohtia riittää. Piimäposti sai jututettavakseen nykyisen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Suonenjoen Paikallisyhdistyksen puheenjohtajan Heidi Lapin. Hän kertoo nyt konkreettisista valonpisaroista, joita vapaaehtoistoiminnalla mahdollistetaan alueen ihmisten hyväksi. Miksi on mentävä toisinaan ensin kauas nähdäkseen lähelle?
Kun Pekka mummulle mustikoita keräsi – Sisä-Savon Järvipelastajat Ry:n ja PV Iisveden Metsän kyydissä pelastusharjoituksissa
Kun vesille lähteneen läheisen puhelin ei vastaa, huoli voi olla kova. Aikaa ei ole silloin hukattavana ja pelastajien apu on tarpeen. Vapaaehtoisesta jäsenistöstä koostuva Sisä-Savon Järvipelastajat Ry on silloin valmiina toimiin ja tarjoaa pelastusviranomaisille virka-apua. Piimäposti hyppäsi Iisveden venesatamasta Järvipelastajien aluksen, PV Iisveden Metsän kyytiin ja seuraamaan, miten tositilanteita varten harjoitellaan. Millaiset hankinnat ovat mahdollisia yhteistyökumppaneiden tuella?
100-vuotias Iisveden Metsä Oy avasi ovensa yleisölle – Näitä asioita ihmiset halusivat sahan elämästä tietää
Piimänkadun parkkipaikat ja pihat täyttyivät autoista ja rattaista, kun Iisveden Metsä Oy avasi yleisölle ovet 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi ja lähiseutujen asukkaat saapuivat mittailemaan sahan tiluksia koko perheiden voimin. Piimäposti jalkautui väkijoukkoon utelemaan, mikä sahan työssä on lopulta vaikuttavinta.
Iisveden Metsän historiikki julkaistu! – Iisveden Ikiliikkuja niputtaa kansiin 100 vuoden sahatarinan sukupolvilta seuraaville
Harvalla suomalaisella osakeyhtiöllä on tarjota samalla nimellä sukupolvesta toiseen jaetut muistot ja kertomus, johon lasketaan vaikeat sotavuodet, jälleenrakennus ja kokonaisen toimialan teknologinen mullistus. Antti Äijön kirjoittama ”Iisveden Ikiliikkuja” ikuistaa Iisveden Metsä Oy:n 100 vuoden matkan jälkipolvillemme taltioituna ja helposti saatavana ilmaisena digitaalisena e-kirjana. Millaisia sattumuksia ja käänteitä vuosisata on kätkenyt sisäänsä?
Turvallisuus lähtee korvien välistä – Näin Iisveden Metsä Oy:n henkilöstö ideoi ja kehittää työturvallisuutta
Hämähäkkimies on kuuluisasti tokaissut, että ”suuret voimat tuovat mukanaan suuren vastuun”. Näin Iisveden Metsä Oy:lläkin ajatellaan, kun kyse on maailmankuuluun tarkkuuteen ja laatuun tarvittavan työn turvallisuudesta. Piimäposti otti selvää, miten kaikki uudet turvallisuusideat syntyvät ja miten uusien aloitteiden ideointiin myös rohkaistaan.
Taitava metsäkoneenkuljettaja on kestäviä päätöksiä tekevä metsänomistajan omaisuudenhoitaja – Taitaja2024-kilpailun tunnelmia
Millainen vaikutus metsäkoneenkuljettajan ammattitaidolla on metsänomistajan metsän tulevaisuuteen? Uudelle uralle tähtäävät konekuskit mittelivät taidoistaan ammattikoulujen Suomen mestaruuskisoiksikin tituleeratuissa Taitaja2024-kilpailuissa. Mikä erottaa jyvät akanoista lajivastaavina toimineiden Savon Ammattiopiston opettajien Pekka Dahlqvistin ja Aki Taskisen mielestä?
”Yhtiön arvo on ollut paikkakunnalleen äärettömän rikas” – Haastattelussa Iisveden Metsä Oy:n pitkäaikainen hallintoneuvoston puheenjohtaja Ilmari Airaksinen
Useilla vuosikymmenillä hallintoneuvoston puheenjohtajan tehtävässä Iisveden Metsä Oy:n kehitystä seurannut ja eteenpäin vienyt Ilmari Airaksinen on tuttu hahmo paikalliselle metsäväelle. Millaisia mietteitä ja muistoja hänellä on satavuotiaasta ”Piimästä” tänään ja mitkä helsinkiläisen vuorineuvoksen sanat yhtiöstä jäivät hänelle erityisesti mieleen?
Haatajan sisarukset tähyävät kenttäratsastuksessa kansainväliselle huipulle – ”Paikallinen taso on tullut monelle yllätyksenä”
Voiko seuraavat suonenjokelaiset olympiaedustajat tulla sellaisen lajin parista, jonka tekemisen tasosta uutiset eivät pursuile ja harva paikallinen edes tietää? Kyllä voi, jos mielipidettä kysytään ulkomailla kenttäratsastuskisoja kiertäviltä Helmi ja Hilla Haatajalta. 16-vuotiaat heppoihin ja kenttäratsastuksen palkintojahtiin panostaneet sisarukset kertoivat Piimäpostille, miltä kilparatsastajan arki näyttää ja millä reseptillä maailman huipulle voi nousta.
Paikallinen metsänomistaja Riku Mehto kunnostaa lähes 150-vuotiasta Nipurin Kartanoa uuteen loistoon ja rahoittaa urakkaansa 100-vuotiaan puukauppatuotoilla
Paikallinen metsänomistaja Riku Mehto peri muutamia vuosia sitten liki 150-vuotiaan kartanon, jonka pihapiiristä avautuvat hiekkarantamaisemat ovat kuin kansallismuseoiden maalauksista. Vuonna 1875 valmistunut Nipurin Kartano henkii tarinoita, joiden arvoituksia ja seuraavia sivuja käännellään nyt nurkka ja lankku kerrallaan.
Urbas on tuotannon lämpöomavaraisuuden ydin – Käyttöekspertti Juha Väätäinen kertoo, mikä merkitys sahan omalla lämpölaitoksella on
Kuusipuu on kiitollinen raaka-aine, sillä sen käyttöaste on jopa 100 %. Iisveden Metsä Oy:n Omalla tontilla puhiseva lämpölaitos Urbas toimii koko käyttöasteen hyödyntämisen oppikirjaesimerkkinä. Monitoimisena metsäalan eksperttinä ja lämpölaitoksen käytönvalvojana toimiva Juha Väätäinen kertoi tarkemmin, mikä merkitys lämpöomavaraisuudella on koko sahan elämänrytmille ja toiminnalle.