”Pienemmällä sahalla hahmottaa paremmin, miten saha toimii” – Metsäopiskelija Nuutti Myllypakan kokemuksia kesäharjoittelusta Iisveden Metsä Oy:llä

loka 23, 2023

”Pienemmällä sahalla hahmottaa paremmin, miten saha toimii” – Metsäopiskelija Nuutti Myllypakan kokemuksia kesäharjoittelusta Iisveden Metsä Oy:llä
Pääkaupungin vilskeessä asusteleva metsäekonomian yliopisto-opiskelija Nuutti Myllypakka päätti vaihtaa kesällä maisemaa piskuiseen savolaiseen maalaispitäjään. Miksi Myllypakka päätyi valitsemaan harjoittelun Iisveden Metsä Oy:n sahalla ja mitkä olivat kesän parhaat oivallukset savolaiskuusen vientiveturin kyydissä?

Opiskeleva kuusikauppias – Tähtäimessä puunhankinta

Nuutti Myllypakalla on käynnissä järjestyksessään kolmas vuosi Helsingin Yliopiston metsäopinnoissa. Metsä edustaa hänelle akkujen lataamista ja vastapainoa kaikelle arjen luomalle huminalle.

Isäni on ollut aktiivinen metsästäjä. Hänen mukanaan olen kulkenut aina kaikilla metsästysreissuilla. Eräs perhetuttumme työskenteli ennen eläköitymistään suuressa metsäalan yrityksessä ja sitäkin kautta kiinnostus omaa alavalintaani kohtaan kasvoi, Myllypakka miettii

Parhaillaan Metsäylioppilaiden kuusimyynnissä ahkerasti kauppaa takovan Myllypakan tähtäimenä on päästä työskentelemään sahatuotannolle elintärkeän toiminnon eli puunhankinnan ja puunhankinnan suunnittelun pariin.

Alun perin etsiskelin kesätöitä. Olin laittanut jo hakemuksia isompiin yhtiöihin. Sitten meille pidettiin puutuoteteollisuuden infotilaisuus Helsingissä. Siellä oli paikalla Iisveden Metsä Oy:n Tommy Lindström, joka puhui sahateollisuudesta ja kesätöistä. Arvioin, että pienemässä yksikössä pääsisin todennäköisemmin näkemään ja hahmottamaan koko toiminnan kokonaisuuden, Myllypakka muistelee ensimmäistä kohtaamistaan ”Piimäksikin” paikallisesti tituleeratun savolaissahan kanssa.

Niinpä hän asteli Lindströmin jututukseen. Hommat alkoivatkin hoitumaan rivakkaan tahtiin eteenpäin muutaman sähköpostin vaihdon kautta ja pian lyötiin puumerkit kesätyösopimukseen. Palkallisen kesätyön lomaan oli hyvin sujuvaa ja luontevaa rakentaa myös kandidaattiopintoihin kuuluva harjoittelujakso.

Flying flick knives

Omin silmin ja käsin tietää paremmin, miten saha toimii

Myllypakan arki sahalla lähti koostumaan tukkilajittelutöiden ja pakkaustöiden merkeissä. Hän siis näki aitiopaikalta mitaten, lajitellen, rimoitellen ja pakaten koko sahausprosessin tukista valmiiseen sahatavarapakettiin.

Tein myös paljon avustajia tehtäviä, kuten tukkien tarkistusmittauksia, valmiin sahatavaran laatutarkastuksia ja kuivuuden mittaamista. Itseluottamus omaan toimintaan kehittyi hyvin, kun työnjohto osoitti luottamusta tehtävien suoritukseen. Jo parin viikon jälkeen tuurasin ensimmäistä kertaa itsenäisesti vuoroa tukkimittarilla, Myllypakka kuvaa saamaansa vastuuta ja kehitystä.

Hänen suurin oivalluksensa liittyy yhteispelin saumattomuuden merkitykseen. Eri osastojen on pelattava kuin ”rasvattu kone”, että linjaston päästä tulisi ulos savolaista terveoksaista priimatavaraa vientiasiakkaiden ihasteltavaksi.

Olin kyllä lukenut aiemmin juttuja Iisveden Metsän hyvästä yhteishengestä, mutta kaikki se fiilis välittyi suoraan minulle työskennellessäni sahalla. Työporukan mukana on helppo olla, kun jokainen haluaa auttaa toistaan ja kaikki ovat kavereita keskenään, Myllypakka kuvailee omaa näppituntumaansa sahan meiningistä.

Millaisia kasvun taimia kesätyöt ja harjoittelu ovat istuttaneet Myllypakalle evästykseksi tulevaisuuteen?

Puun vastaanottoon liittyvissä tehtävissä olen kehittynyt mielestäni tosi paljon. Tiedän paremmin, miten saha toimii, kun olen nyt päässyt näkemään kokonaisuuden ja tekemään työtä omin käsin. Kirjoista voi lukea kaikenlaista, mutta todellinen ymmärrys vaatii vähintäänkin tällaisen harjoittelujakson, Myllypakka tiivistää

Hän lisää myös oivaltaneensa paikallisen sahan merkityksen oman alueensa hyvinvoinnin selkärankana, vaikka suuremmat organisaatiot vievätkin yleensä kaiken huomion ja palstatilan.

Lupsakkaa puhetta rapussa ilman sporien kolinaa

Työpaikan kautta järjestyneeltä asunnoltaan käsin, Myllypakalle jäi rennot ja seesteiset muistot paikallisesta elämänrytmistä.

Asustan itse Helsingin kantakaupungissa. Siihen verrattuna Suonenjoella oli hyvin hiljaista. Kun olen itse vielä hieman vähäsanaisempi, niin huomasin eron paikallisissa ihmisissä. Aina kun moikkasi jotain naapuria samassa rapussa, niin siinä sai aina pienen hetken jutella, Myllypakka muistelee sisäsavolaista lupsakkuutta.

Metsäekonomiaan ja markkinointiin suuntautunut Myllypakka rohkenee varauksetta suositella kesän kokemustensa vankentamana yhteydenottoa Iisvedelle muillekin metsäteollisuuden parissa opiskeleville harjoittelupaikan haeskelijoille.

Seuraavaa Piimäpostia odotellessa, voit lukea sahalla työskentelevän Sami Juntusen tarinan kaikkien työtehtävien tuurauksesta tuotantojohtajaksi. Lue juttu tästä.

Tilaa piimäposti

Tilaa Piimäposti sähköpostiisi