Matilainen näpsyttelee ja tallentaa uuden ohjelman työjonoon
MRP:ksi kutsuttuun järjestelmään, jonka tiedot siirtyvät millisekuntien tarkkuudella tietoverkkoja pitkin linjaan.
Hän vilauttaa työerien laatusääntöjen viidakkoa, jossa oksaisuudellekin riittää omia parametrejä liki kummankin käden sormilla laskettaviksi. Kuorioksia ei saa valmiista tuotteesta löytyä.
Järjestelmä näyttää työnjohtokoppiin jokaisen tuorelinjan ja kuivalinjan läpi liikkuvan laudan reaaliajassa, yläpuolella herkeämättä hyrräävien kameroiden avulla. Linjassa jokainen kappale on vieläkin tarkemmassa lähikuvassa, joita tänään linjan vuorossa töitä paiskiva rokkimaisterimme
Juho Palokangas seuraa myös silmät valppaina.
Matilainen vilauttaa seuraavaksi ruudulleen eri värisiä ja muotoisia palikoita, joista muodostuu yhteensä täsmällisesti Piimän tonttialueen toistava kaavakuva varastoineen.
Merkintä ”TV” ei tarkoita telkkaria, vaan tienvarsipaikkaa. Näytöllä vilisee muitakin vallan muikeita nimiä, kuten ”Pätkälä”, ”Roihala” ja ”Kalteva”.
Pätkälä on varasto, jossa säilytetään lyhyempää tavaraa. Olisiko Kalteva sitten varastona jotenkin kallellaan? Roihala on entisen työnjohtajamme Veijo Bomanin antama nimitys. Sitä en osaa sanoa tarkkaan, mistä se tulee. Pitäisi varmaan ottaa joskus ihan selvää, Matilainen luettelee ja hekottelee lempinimien taustoille.
Mistään tulituhosta tuskin on kysymys, sillä Iisveden Metsä on ilmiömäisesti onnistunut säästymään yli 100 vuotta isommilta liekeiltä.
Muuta sahan sisäpiirislangia edustavat ”pärreet”, ”pirkat” ja ”huput”.
Jos trukkikuski ilmoittaa minulle, että ”pärreet on vähissä”, hän tarkoittaa kuivapakettien väliin laitettavia välilattoja. Pirkat ovat rimanippujen välirimoja ja huput ovat sahatavaraerän päihin laitettavia suojia, jotka toimivat hiukan samoin kuin sinä suojaat oman pääsi takin hupulla, Matilainen suomentaa sanoja tolkun kielelle.
Elli hoitaa Tarjalle palkat
Samin työnjohtopestin vuosien vierähdellessä tekniikka on mennyt vauhdikkaasti eteenpäin ja Iisveden Metsälläkin uusia ratkaisuja otetaan käyttöön säännöllisesti.
Silloin kun minä aloitin työnjohdossa, meillä oli käytössä perinteiset tuntilaput, joista syötimme kopilla tunnit Excel-taulukkoon. Valmis taulukko lähetettiin toimistoon Vornasen Tarjalle palkanmaksua varten. Nyt meillä on ”Elli”, johon jokaisen leimaamat tunnit kirjautuvat suoraan. Se on poistanut meiltä ylimääräistä näpyttelytyötä. Ennen tulostimme ja kiikutimme sahausohjelmat linjaan. Nykyisin papereita ei enää tarvita, Matilainen luettelee näkemiään perusparannuksia.
Seuraavana näköpiiriin siintävistä kehitysaskeleistakin Matilainen löytää keinoja työn sujuvoittamiseen.
Jos saisimme tekoälyn toimimaan sahateollisuudessa oikein, voisimme siirtää tuotantojohtajan laatimat työsuunnitelmat suoraan ohjelmiksi järjestelmään, Matilainen heittää yhden näkemyksensä tulevasta.
Pääasia, että ST-laaduksi tituleerattua priimaa liikkuu terien läpi tarkasti ja savolaisen kuusen maailmanvalloitus jatkuu laadukkaasti kuorma kerrallaan. On tullut aika kiittää Matilaista tarinointihetkestä ja kahvista.
Seuraavaa Piimäpostia odotellessa voit katsastaa, millaisia ovat lähetyksen trukkia ajavan Joni Turkan mietteet omasta työstään tästä.