Vuoden 2022 lokakuussa
Sahateollisuus Ry:n toimitusjohtajan tehtävissä aloittanut
Tino Aalto oppi jo lapsuudenkodissaan seuraamaan keskustelua yhteiskunnallisista aiheista. Karjalan evakkoihin lukeutuvan isoisänsä elämänasenteen evästämänä, hän on nyt mukana ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Miten pienten paikkakuntien sahat voivat vaikuttaa siihen ja miksi tavallisten pulliaisten kannattaisi välittää sahojen olemassaolosta?
Metsä herättää tunteita – Jokainen taajama tarjoaa keskustelupaikan
Aurassa lapsuutensa viettäneen Sahateollisuus Ry:n toimitusjohtaja Tino Aallon kotona katseltiin ahkerasti ajankohtaista kakkosta ja puoliyhdeksän uutisia.
Liikunnan ja historian hyvien numeroidensa siivittämänä yleissivistävät opinahjot läpi taaplannut Aalto sisäisti metsää hoitelevan maataloustilayrittäjän sielunmaiseman oman isoisänsä esimerkistä.
Hän on perhepiiristäni kaikista kiinnostunein nykyisestä työstäni. Hän seuraa ja kommentoi hyvin mielellään, miltä hänen mielestään tukin hinta näyttää juuri nyt, Aalto kuvailee lämmöllä yli 90-vuotiasta pienviljelijäukkiaan, jolta hän kertoo oppineensa periksiantamatonta asennetta.
Metsä herättää tunteita. Keskustelun sävyissä on huomattavan paljon mustaa tai valkoista. Aalto itse soisi, että ihmisillä olisi aikaa panostaa kasvokkain tapahtuviin kohtaamisiin. Kotisohvalta käytävän digitaalisen keskustelun helppoudesta huolimatta.
Yhtenäiskulttuurin parantamiseksi hän tarjoilee itseasiassa luovan ratkaisun, joka sopisi pienimpäänkin suomalaiseen kyläpahaseen.
Niin pientä paikkaa ei olekaan, ettei sieltä löytyisi vähintäänkin huoltoasemaa tai huoltoaseman kahvilaa. Ihmiset voisivat sopia keskustelun jatkamisesta siellä, vaikka kahvikupin merkeissä. Eri mieltä saa olla ja erotakin voi edelleen erimielisinä, mutta kyllä se kuuntelua ja ymmärrystä ihmisten välille toisi, Aalto pohtii.
Miksi ”Pentti kylänmiehen” kannattaa välittää paikallisesta sahasta?
Tino Aalto hyppäsi viime vuonna sahateollisuuden luotsaamistehtävään kokonaan metsäsektorin ulkopuolelta. Toimialan käsite ja laajuus on päässyt yllättämään.
Metsäala on kuin valtio valtion sisällä. Alalla on pitkiä perinteitä ja pitkään toimineita yhteisöjä. En vielä 2 vuotta sitten edes tajunnut, miten valtava koko ekosysteemi on. Metsä on kenties otettu meillä Suomessa hieman liikaakin itsestäänselvyytenä, Aalto tuumii.
Iisveden Metsä Oy:n kaltaiset pienet sahalaitokset ovat ympäri Suomen karttaa ripoteltuna. Ne ovat omien toimintapaikkakuntiensa priimusmoottoreita monessakin mielessä.
Jos katsoo sitä kylältänne löytyvää huoltoaseman kahvilaa ja kaikkia pakettiautoja siellä huoltoaseman pihalla, niin hyvin moni niistä pakettiautoista liikkuu sen viereisen sahalaitoksen yritysverkoston voimalla. Se tarkoittaa automaattisesti monien tulojen kautta niitä palveluita, joita paikkakunnalla on asukkaille tarjolla, Aalto havainnollistaa sahateollisuuden hyötyketjun ulottuvuutta.
Normikyläläisen kodista lyhyen linnuntien päässä sympaattisesti puksuttavalla sahatavaran tuottajalla on kotinsa asukkaalle hyvin lämmittävä vaikutus.
Paikallinen Pentti voi olla varma, että kun saha käy ja kukkuu, niin siitä syntyvällä puuenergialla pystytään jatkossakin lämmittämään sen Pentin koti. Huoltovarmuuden kannalta sahoilla on hyvin merkittävä rooli, Aalto alleviivaa.