Useilla vuosikymmenillä hallintoneuvoston puheenjohtajan tehtävässä Iisveden Metsä Oy:n kehitystä seurannut ja eteenpäin vienyt Ilmari Airaksinen on tuttu hahmo paikalliselle metsäväelle.
”Yhtiön arvo on ollut paikkakunnalleen äärettömän rikas” – Haastattelussa Iisveden Metsä Oy:n pitkäaikainen hallintoneuvoston puheenjohtaja Ilmari Airaksinen
 
Useilla vuosikymmenillä hallintoneuvoston puheenjohtajan tehtävässä Iisveden Metsä Oy:n kehitystä seurannut ja eteenpäin vienyt Ilmari Airaksinen on tuttu hahmo paikalliselle metsäväelle. Millaisia mietteitä ja muistoja hänellä on satavuotiaasta ”Piimästä” tänään ja mitkä helsinkiläisen vuorineuvoksen sanat yhtiöstä jäivät hänelle erityisesti mieleen?
 

”Muistakaa pitää puolenne!”

 
Kellon heiluri naksahtelee tunnelmallisesti sekuntien tahtiin Airaksisten kodin keittiössä Sakarilassa. Tilan isäntä, Ilmari Airaksinen tottui jo pienenä poikana kulkemaan isänsä mukana savotoilla ja metsissä. Puut hän tuntee kuin omat taskunsa. Siitä ei jää epäilyksen pilkettäkään.
 

Tiedätkös sinä, mikä on tuo vasemmalla puolella näkyvä puu tuossa rannassa? Se on luonnontilainen metsälehmus. Toin ja istutin sen siihen ihan itse, hän viittoilee kämmenellään ikkunasta ulos kotirannan törmälle.

 
Airaksisen pihan metsälehmukset ovat tuliaisia hänen Jalkalassa, Museokanavan edustalla sijaitsevalta saareltaan. Pihapiirin toisena puulajierikoisuutena komeilee kultakuusi. Sen neulaset ovat tyypillisen vihreän ilmiasun sijaan kullanväriset.
 

Isäni möi saksalaisille ratapölkkyjä. Olin niitä silloin hänen kanssaan vuolemassa ja sahaamassa. Ostajat eivät ymmärtäneet juurikaan vieraita kieliä. Äitini oli onneksi äärimmäisen kielitaitoinen. Me laittelimme isän kanssa rannalla pölkkyjä valmiiksi ja äiti toimi saksalaisille tulkkina, Airaksinen kertailee muistelmiaan kansainvälisestä kaupankäynnistä koko perheen voimalla.

 
Kansainvälisiä asiakkaitaan lujassa savolaisessa kuusessa pitävän Iisveden Metsä Oy:n historian alkuaikoina puut tuotiin sahalle uittamalla. Metsänomistajaisännät tekivät järvien poskiin tukkilaanit, joista tukit vieritettiin järveen. Kuljetusten pääteasemana sijainneen Jauholahden juurella toimi tuolloin useampikin saha.
 
Iisveden Metsän nimi ei ollut Airaksiselle entuudestaan tuttu. Siihen oli oma syynsä:
 

Isäni oli aktiivinen metsänhoidon asiamies. Olin hänen mukanaan paikallisen metsänhoitoyhdistyksen kokouksissa. Menin sitten kerran Iisveden Metsän kokoukseen. Katsoin, että täällähän on paikalla tuttuja ihmisiä. Ei siihen aikaan kukaan puhunut Iisveden Metsästä. Kun metsänomistajat tiedustelivat toisiltaan kenelle he ovat puitansa myyneet, he vastasivat: ”Piimälle”, Airaksinen muistelee.

 
Piimä-nimen synnylle on montakin aprikoitua selitystä, mutta todennäköisimmin vastaus liittyy perustajien harjoittamaan maatalouteen ja perustamiskokouksen pitopaikkaan. Sellaisena toimi paikallinen osuusmeijeri.
 
Erityisen hyvin Airaksisen mieleen ikuistui kohtaaminen helsinkiläisen vuorineuvos Aarne Pelkosen kanssa, joka toimi Iisveden Metsä Oy:n hallintoneuvoston puheenjohtajana vuosina 1974-1979.
 

Vuorineuvos Pelkonen osoitti minua sormella uutta hallintoneuvostoa valittaessa ja sanoi, että ”sinut Ilmari valitaan sitten hallituksen jäseneksi”. Hän oli sellainen ystävällinen herrasmies ja osasi suhtautua hyvin tällaisiin kaltaisiini pikkupoikiin, Airaksinen veistää hymyillen.  

 
Hän myöntää silloin pohdiskelleensa syytä, miksi isosta kaupungista kotoisin oleva vuorineuvos jaksaa välittää Piimän kaltaisesta pikkuruisesta sahasta.  
 

Tiedustelin kerran sitä häneltä suoraan. Hän vastasi minulle: ”Kuule Ilmari. Asia on sillä tavalla, että isoissa yhtiöissä pistetään asioita suurempaan lukuun. Mutta kaikki asiat ovat aivan yhtä tärkeitä myös näissä pienemmissä yrityksissä. Muistakaa pitää puolenne!”, Airaksinen sanoo alleviivaten vuorineuvoksen sanomaa.

 
Vuorineuvos Pelkosen siirtyessä hallintoneuvoston puheenjohtajan tehtävästään sivuun, hän esitti tilalleen Airaksista.
 

Lautatarhat tyhjenivät – Silti menee paremmin

 
Ilmari Airaksinen ennätti olla hallintoneuvoston puheenjohtajan tehtävässä useammalla vuosikymmenellä vuodesta 1981 alkaen. Sinä aikana Iisveden Metsä Oy:n ja koko sahatoimialan konekanta kehittyi ja automatisoitui voimakkaasti.
 
Airaksinen oli katsellut työntekijöitä taaplaamassa lautoja vesisateessa ja tuuminut, että nopeampi uudistuminen olisi kyllä ehdottomasti tarpeen. Tukkien käsin syöttäminen ja sahaaminen raamilla eivät vaikuttaneet enää ajan henkeä noudatteleville toimintatavoille.
 

Olin toimitusjohtaja H. Tapio Sivosen kanssa etsimässä yhtiölle uutta johtajaa. Matti Virtasesta meille molemmille tuli silloin sama oivallus. Siinä on nuori insinööri, jolla on oikeaa näkemystä konekantaan siirtymiseen. Juuri sellaista Iisveden Metsä jatkossa kaipaisi, Airaksinen muistelee Virtasen saapumista toimitusjohtajan tehtäviin.

 
Virtasessa hän näki oikeanlaista kyvykkyyttä arvioida uusien teknologioiden tuottavuuksia ja hankintojen pitkän aikavälin tuomia kannattavuuksia. Airaksinen ja Virtanen tekivät yhdessä ulkomailla reissuja, joiden aikana käytiin tutustumassa kansainvälisten sahojen toimintaan.
 
Sivosta Airaksinen luonnehtii johtajana enemmän puun ostajaksi.
 

Johtaja Sivonen kierteli ahkerasti yhtiön leimikoita katselemassa ja merkkailemassa tukkeja leimakirveellä. Niin kauan kuin Sivonen pystyi liikkumaan, niin kauan hän kulki itse metsänomistajien luona, Airaksinen kertoo.

 
Koneellistamisen aikakaudesta tupsahtaa mieleen yksi huvittavakin tapaus:
 

Eräs hyvin varttunut paikallinen henkilö tuli minulle juttelemaan. Kysyi: ”Mitenkähän huonosti sillä sahalla nyt menee, kun keväällä pihalla näkyi vain kaksi lautataapelia pystyssä?”. Vastasin hänelle, että nyt menee paremmin. Kuivaamoiden rakentamisen ansiosta, Airaksinen hekottelee.

 
Suhdettaan henkilöstöön Airaksinen muistelee erityisellä lämmöllä. Hänen mielestään keskusteluyhteys oli aina äärimmäisen hyvä ja osa työporukasta jopa kyläili silloin tällöin Sakarilassa Airaksisten kotona.

Juha Väätäinen lämpölaitoksen valvomohuoneessa
Iisveden Metsä Oy:n toimitusjohtajana vuodet 1969-1988 toiminut H. Tapio Sivonen tarkastamassa tiluksia ja päivän tukkisaalista.

Äärettömän rikas 100 vuotta – Tomerasti seuraavaa satasta kohti

 
Airaksinen ehti olla hallintoneuvoston puheenjohtajan roolissa valitsemassa yhtiölle myös nykyistä toimitusjohtajaa vuonna 2006. Tommy Lindströmiä hän kuvailee ”nuorekkaan tomeraksi johtajaksi, jolla on kykyä katsoa enemmän eteenpäin kuin menneisyyteen”.
 
Hallintoneuvoston puheenjohtajan tehtävät Airaksinen luovutti eteenpäin toimitusjohtajan tehtävistä silloin väistyneelle Matti Virtaselle.
 
Mitä Iisveden Metsän 100-vuotias tarina ja työ hänen mielestään merkitsee lähiseudulle?
 

Yhtiön arvo on ollut omalle paikkakunnalleen kyllä äärettömän rikas. Työntekijät arvostavat sahaa työpaikkanaan tosi paljon. Jokainen miettii yhdessä, miten yhtiö menestyy paremmin, Airaksinen summaa loppuun.

 
Seuraavaa Piimäpostia odotellessa voit lukea tarkemmin, millä kaikilla tavoilla Iisveden Metsä Oy:n toimintaa uudistettiin 90-luvun lamavuosina. Lue Matti Virtasen haastattelu tästä.