
Kuusistaan maailmalla tunnetun Iisveden sahan seuraava vetäjä Jesse Kuusisto on sukupolvensa neljäs vetolenkki puuteollisuudessa – ”Pidämme jatkossakin hyvää huolta ihmisistä”

Hevosistaan kuuluisasta Orimattilasta Koskisen Oyj:n matkassa maailmaa näkemään ponnistaneen Jesse Kuusiston suvussa on puuta jo neljännessä polvessa. Jos Koskisen ja Iisveden Metsän maaliskuussa julkistama liiketoimintakauppa vahvistuu suunnitelmien mukaan, Kuusisto tulee ottamaan ohjat vastaan Piimän sahan vetämisestä vuodesta 2006 vastanneelta Tommy Lindströmiltä. Piimäposti karautti tervehtimään Kuusistoa ja ottamaan selvää, mistä puusta Hämeestä Savoon saapuva uusi vetäjä on veistetty.
Verenperintönä puuta jo neljännessä polvessa
Talven mahdin jo napakasti taittanut maaliskuinen aurinko loimottaa Piimän tontilla tutun kuusentuoksun saattelemana. Työnjohdon toimiston yläkerran neuvotteluhuoneen naapurisopesta metsäosaston Eero Riipinen nyökkää ja huiskauttaa kättään tervehdyksen merkiksi.
Pian ”kopiksikin” kutsutun yläkerran ovi avautuu ja varman topakasti käsipäivää tarjoilee pitkänhuiskea herrasmies, joka esittäytyy Jesse Kuusistoksi. Kuusisto on tullut tänään piipahtamaan Sydän-Savoon Piimän tiluksia tutkailemaan ja sahuriväen kanssa rupattelemaan.
Ensimmäiset vaikutelmat ovat kyllä tosi hyvät. Täällä on ollut hyvin ystävällinen ja positiivinen vastaanotto porukan keskuudessa. Olemme vaihtaneet ajatuksia miten meillä tänään menee ja tässä pikkuhiljaa tutustutaan toisiimme paremmin hetki kerrallaan, Kuusisto kuvailee ensitunnelmiaan savolaisesta lupsakkuudesta ja ihmisistä.
Jesse Kuusistolle tuoreen, työstetyn puun tuoksu ja sahamiljöö ovat molemmat varsin kotoisia elementtejä, sillä Kuusiston isoisän isä oli sahuri ja hänen nykyisin jo eläköitynyt isoisänsä on pyörittänyt Hämeessä edelleen toiminnassa olevaa raamisahaa yli 50 vuoden ajan. Hänen isänsä puolestaan työskentelee puun jatkojalostuksen parissa.
Kyllä tämä puuala on tullut minulle ihan verenperintönä. Olen ollut jo nuorempana kesätöissä auttelemassa sahan töissä. Työtehtävät vaihtelivat laidasta laitaan itse sahaustyöstä trukin ja pyöräkoneen kuljettamiseen, mikä on käytännön kannalta hyvä asia. Jos on kiinnostunut puuteollisuudesta, niin käytännöstä kannattaa aloittaa, Kuusisto palailee ajassa elämää taaksepäin ja jakaa havaintojaan vinkiksi.
Kuusiston omat uratavoitteet johtivat hänet kotoseutunsa lyhyen matkan äärellä sijaitsevaan opinahjoon Lahden Ammattikorkeakouluun vuonna 2014, josta hän myöhemmin valmistui puutekniikan insinööriksi vuonna 2017.
Siinä kävi sellainen onnekas sattuma, että tutustuin opiskelujen aikana Koskisen liiketoimintaan ja pääsin sitä kautta tutustumaan puuteollisuuden asiakkaisiin ja näkemään myös maailmaa, Kuusisto kertaa urapolkuaan.
Hänen mielestään suomalainen saha- ja puuteollisuus on maailmalla äärimmäisen arvostettu ja lujasti luotettu juttu erityisesti huippulaatuisen raaka-aineen ja ykköstason metsä- ja puualan tietämyksen viitoittamin eväin.
Asiakkaat arvostavat sitä, että tuotteet on tehty heidän näkökulmistaan vastaamaan parhaiten heidän toivomiaan käyttötarkoituksia, Kuusisto kuvaa kotimaisen asiakaslähtöisyyden timanttisen tärkeää asiakastyytyväisyyden peruspilaria.

Rohkeutta ja sahuuta yli 115 vuoden kokemuksella
Maaliskuussa julkaistiin suuri uutinen Koskisen Oyj:n ja Iisveden Metsä Oy:n välisestä kaupasta, jolla Koskisen Oyj ostaa Iisveden Metsä Oy:n liiketoiminnan.
Koskisen Oyj:n tarinassa ja historiassa on nähtävissä samankaltaisia piirteitä sukupolvisesta työstä, kumppanuudesta ja sinnikkyydestä. Tosin, ”Piimää” voinee tituleerata Koskisen rinnalla nuoremmaksi vesaksi, sillä Koskisen Oyj:n historia alkaa kaksikosta 15 vuotta varhemmin ja vuodesta 1909.
Varsinainen sahaus käynnistettiin Hämeen komeiden havumetsien kupeessa Lappilassa toukokuussa 1909, kun osuuskunnan pystyttämässä saharakennuksessa ei ollut vielä lainkaan seiniä saati edes lattiaa jalkain alle.
Kalle Koskinen, joka nimetään Koskisen-konsernin syntykertomuksen rakentumisen pääarkkitehtinä, vuokrasi niukan taloustilanteen keskellä työkaverinsa Kalle Lehtisen kera osuuskunnan sahan itselleen. Vuoden 1912 kohdalla kaksikko laittoikin sitten jo kättään taskuun sen merkiksi, että aiemmin vuokrattu toiminta ostettaisiin osuuskunnalta tuotantolaitteineen.


Tolokun immeisiä etelästä Savoon
Koskisen Oyj:n Jesse Kuusisto on Iisvedellä työpisteitä kierrellessään havainnut toinen toistaan tukevan kumppanuuden kulttuurin sahuriväen parista. Hän on tulossa mukaan manttelinperijäksi ja toiminnan veturiksi vuonna 2006 oman kapulansa sahan arjen pyörittämiseen vastaanottaneen Tommy Lindströmin jatkajaksi.
Lieneekö sekin yhteneväisyys isompaa nerokasta suunnitelmaa: Lindström oli niin ikään Etelä-Suomesta omaan pestiinsä tänne Savoon astuessaan ja Kuusiston tavoin myyntipäällikön tehtävissä. Vieläpä silloin lähes saman ikäinenkin vain yhden vuoden heitolla!
Mitä Lindström miettii itse vaihdoksen äärellä?
Olen kyllä tosi iloinen siitä, jos ja kun Jesse tulee tänne tätä toimintaa johtamaan. Siinä on mielestäni oikein tolkun immeinen, Sutkauttaa Lindström paketoinnin kahvituvan seinäkarmiin rennosti nojaten.

Minulla on Koskisesta hyvin myönteinen kuva ja se oli tullessani töihin erityisesti positiivinen yllätys, miten hyvin modernissa teollisuudessa työskennellään. Ja vieläpä maailmanlaajuisesti. Koskisen on aina halunnut ja haluaa pitää jatkossakin hyvää huolta ihmisistä. Esimerkiksi työturvallisuuteen panostetaan paljon. Kaiken lähtökohtana on, että kun tullaan terveenä töihin, niin töistä myös lähdetään ehjänä kotiin, Kuusisto sanoittaa.
Työt ja tarinat jatkuvat. Piimäposti ja koko sahan väki toivottaa Kuusiston tervetulleeksi Savoon. Hommat Iisvedellä jatkuvat hyvissä käsissä tästäkin eteenpäin.
Seuraavaa tarinaa kirjoitellessa ja odotellessa, voit käydä tarkemmin tutustumassa Koskisen Oyj:n toimintaan heidän verkkosivullaan www.koskisen.fi.
Perustettu: 1909
Liikevaihto: 282 Meur (2024)
Henkilöstöä: n. 900 ihmistä
Kotipaikka: Kärkölä
Toiminnan osa-alueet: Levyteollisuus, Sahateollisuus
Tuotantoyksiköt: Järvelä (levy- ja sahalaitokset), Hirvensalmi, Puola (Kore)